Chilenitos

Onsdagsfika.

Dagens underhållning blev lite bakning här hos mig idag. Fanns mat i kylen från igår så det var bara till att fullfölja planen. Uppdraget till ända och vår mysiga fikastund är för längesedan passé! Det blev goda chilenska bakelser som uppskattades rejält här hemma. Perfekta efter skolan och till onsdagsfikat.

Chilenitos, det är namnet som i Chile angetts detta typiska bakverk gjord på mjöl och med en fyllning av manjar/dulce de leche. Det påminner mycket om ett annan bakverk, Alfajores, som egentligen härstammar från Spanien och som kom till Sydamerika under den spanska kolonisationen. Kakan är tjockare och mjukare och finns i olika varianter i flera sydamerikanska länder och med alla möjliga typer av fyllningar och utseende. Men dessa är en chilensk variant av sin egen då den görs mycket mindre och mer fast i konsistens med sin lövtunna och spröda kaka, varav just anledningen till att ha fått sitt namn; Chilenitos eller Alfajor Chileno. Jag har gjort två olika varianter av Chilenitos. En är med riven kokos runt kanterna och den andra är med schweizisk maräng på.

Här är mitt recept;

IMG_4903

Chilenitos

Till degen.

250 g mjöl (4 dl)

10 ml (1 msk) Pisco eller någon typ av sprit, t.ex rom. Vittvinsvinäger funkar.

50 g smör, rumstempererat

1 ägg

3 äggulor

1 g salt (1 krm)

30 ml mjölk (ca 3 msk)

1 tsk apelsin zest

1 tsk vanilj extrakt eller vaniljsocker

Fyllning:

1 burk dulce de leche.

Finns att köpa färdigt i de flesta matbutiker, står bland bakprodukterna. Annars går det med en burk sötad kondenserad mjölk som man själv får koka i ca 3 timmar.

Schweizisk maräng:

200 g socker (2, 75 dl)

3 äggvitor

2 msk maizena

Garnering:

Riven kokos

Strössel (valfritt)

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 C.

Blanda mjöl, mjölk, ägg, smör, sprit och salt i en bunke och arbeta till en slät och smidig deg. Om du har en köksmaskin kan du röra ihop degen med hjälp av den.

IMG_4905

IMG_4907

Låt degen vila i ca 30 min med plastfolie över.

IMG_4908

Kavla sedan ut degen ca 2 mm tunt och gärna med lite mjöl under. Om du har en pastamaskin så är den perfekt att använda för att få degen jämn. Jag har tyvärr ingen sådan. Måste skaffa! 🙂

IMG_4923

IMG_4920

Forma runda ”plättar” med hjälp av en multring för bakning som är 8 cm i diameter. Jag har en men den är för stor så det fick bli en liten skål istället!

IMG_4924

IMG_4926

Lägg dem på plåt med bakpapper, stick några hål med gaffel på alla och grädda i ugn ca 10 min. Håll koll på dem, de ska bara bli lätt gyllenbruna!

IMG_4927

Låt svalna och börja sedan att fylla dem. Enklast med spritspåse men går lika bra med smörkniv. Ta en kaka och spritsa dulce de leche på den och lägg sedan en till kaka över.

IMG_4928

IMG_4929

Pressa ihop kakorna lätt och ta bort eventuell överflöd av dulce de leche med en smörkniv. Upprepa tills alla kakor är fyllda.

Doppa sedan kanterna på några i riven kokos. Dessa är då klara!

IMG_4932

Du kan göra så på alla om du vill men om du vill testa med schweizisk maräng så kommer här mitt recept;

Schweizisk Maräng

Gör såhär;

Häll i socker och äggvitor i en skål över ett vattenbad.

IMG_4910

Vispa konstant tills att smeten når en temperatur på 50-65 C. Viktigast är att alla sockerkristaller smälter för marängen ska vara helt slät!

IMG_4911

När sockret smält, ta bunken och börja vispa i snabb hastighet tills du får en fast maräng och häll i maizenamjölet, blanda väl. (Detta för att marängen snabbare ska ”torka” när man sedan lägger kakorna i ugnen igen en stund)

FullSizeRender(11)

Håll en kaka med handen och smöra maräng på ovansidan och runt sidorna med en liten kniv eller palett. Undersidan ska vara utan maräng. Lägg på ugnsplåt och garnera med lite färgglatt strössel. (Valfritt)

IMG_4937

Ställ in plåten i ugnen igen, ca 10 minuter i 100 C eller tills att marängen torkat helt.

Klart!

 FullSizeRender(10)

IMG_4943

Buen Provecho! – Smaklig måltid!

♥️

Kram, Carolina.

🇨🇱

8 kommentarer Lägg till din

  1. Mickaela skriver:

    Hej !
    Vilka ägg ska man lägga i smeten ?
    Är de tre äggulor eller de hela ägget ?

    Gilla

    1. Hej! Till smeten, 1 ägg och 3 äggulor.
      Mvh Carolina

      Gilla

    2. Carla Adriasola skriver:

      Underbart! Tack för receptet!
      Tips, ica har en egen dulce de leche nu, som också står vid bakhyllan. Den är väldigt lik den när man koksr själv, alltså mkt fastare än många av de man köper klara. Så tips att köpa den till dessa, så inte el manjar rinner ut 😍

      Gillad av 1 person

      1. Ja! Den är suverän! Helt perfekt konsistens! Köper den alltid nu! ☺️ Kul att du gillar receptet. ❤️

        Gilla

  2. Nella skriver:

    Kan man låta degen vila över natten?

    Gillad av 1 person

    1. Hej! Ja självklart, låt den vila i kylskåpet och ta fram en stund innan du kavla ut. Det blir lättast att kavla när degen är rumstempererad. 😊👍🏾

      Gilla

  3. Rebecka skriver:

    Hej! Jag vill bara tacka så mycket för receptet! Är halvchilenare men har väldigt lite kontakt med den sidan och kulturen, vilket är tråkigt. Chilenitosarna är ett minne från min barndom som jag länge har velat testa igen, så har därför bakat dessa för att se om jag mindes dem rätt. Tack så jättemycket för receptet- det smakar precis som jag minns, och jag är glad att få en liten del av min kultur tillbaka:)

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar