Pocherad Rödspätta i Vitvinsås, Stompad Dillpotatis, Räkor och Julienne

Den här rätten serverade jag mina kärlekar på alla hjärtans dag. Den blev väldigt uppskattad då den var både snygg att se på och smakade riktigt mums! Tycker den förtjänar en plats bland mina recept här så denna tisdag kör jag en repris på detta och bjuder familjen på lite god fisk fast i gratäng variant!

Här nedan följer ”original receptet” och lite längre ner hittar du anvisningar på hur du gör gratängen.

Ingredienser;

Ca 3-4 portioner, 400 g rödspättafiléer, ca 6-9 filéer

2 schalottenlökar

ca 30-50 g smör

3 dl torrt vitt vin

2 st fiskbuljong

3 dl grädde

1 tsk mjöl

2-3 lagerblad

Salt & vitpeppar

ca 150 g räkor

1 liten morot, ca 10 cm

ca 10 cm lång bit stjälkselleri

ca 10 cm purjolök

ca 6 st medelstora potatisar av mjölig sort

Hackad färsk dill eller torr går också bra

Gör såhär;

Börja med vitvinsåsen, den kan du värma upp igen med ett snabbt uppkok.

Finhacka schalottenlöken och stek i smör, medelvärme tills den blir mjuk men ej brun!

Häll på vinet och fiskbuljongen, låt koka i 5 min.

Tillsätt 3 dl grädde och låt sjuda 10 min.

Blanda sedan ihop 1 tsk smör och 1 tsk mjöl och rör ner i såsen.

Koka upp och smaka av med salt och vitpeppar.

Pocherad rödspätta

Rulla ihop fisken med skinnsidan inåt, fäst med en tandpetare och lägg i en smörad ugnsform.

Krydda med lite salt och vitpeppar över och på med lagerblad.

Häll hett kokt vatten, (ej kokande) på botten runt om fisken så vattnet täcker precis. Lägg bakpapper eller aluminiumfolie över och in i ugnen 10 min, 125 C.

Stompad Dillpotatis

Koka potatisen med salt , tillsätt dill, en klick smör och stompa den/ stöt ner den med potatisstöt eller slev.

Julienne Grönsaker

Skiva alla grönsaker i tändsticks-smala 10 cm långa stavar. Stek snabbt i lite smör med en liten nypa salt tills de lätt mjuknar upp.

Värm upp räkorna i kokande vatten och sila av.

Servera och njut!

Bon Appétit! – Smaklig Måltid!

Kram, Carolina.

img_3854
Serveringsförslag; Servera fisken på en bädd av stompad dillpotatis, häll vitvinsås runt om,  strö över lite räkor och garnera med Julienne. (Använd djupa tallrikar)


Fiskgratäng 

Om du vill göra gratäng av det här, följ bara receptet precis som den är fast istället för att stompa potatisen så gör du potatismos. Tillsätt mer smör och vispa med lite mjölk till lagom konsistens. Sedan spritsar du potatismoset runt insidan av en smörad ugnsform innan du lägger fisken i mitten med räkorna över.

(Du kan även bara klicka moset och toppa till det litegrann med gaffel.)

Häll vitvinssåsen över fisken och räkorna och på med Julienne grönsakerna.

Sist av allt, strö över lite riven parmesanost och in i ugnen, på grilläge i 250 C, ca 5-10 min eller tills gratängen fått lite gyllenbrun färg.

Varsågoda!

Oh La la! 😍

Mumsigt! 😋

Lämna en kommentar