Aji de Gallina

Soul Food Söndag idag, låt oss åka till Peru!

Ett land med en helt galet stor variation av mästerliga delikatesser influerade från bl.a Spanien, Nordafrika, Frankrike, Kina, Japan och Italien. Fyra kontinenter hopslagna i ett land och som resulterat i ett riktigt kulinariskt kök med över 2500 olika sorters soppor och mer än 250 olika efterrätter! Och bland dessa finns Aji de Gallina. En rätt jag varmt vill rekommendera!

Den är underbart krämig och tillfredsställande stark. En smakrik, fyllig gryta med kokt kyckling som serveras på ett krispigt salladsblad med ris och några skivor kokt potatis samt äggklyftor och svarta oliver för dekoration, toppat med riven parmesan och hackad persilja.

Denna rätt anses vara en av de mest exklusiva bland hundratals traditionella rätter i Peru. Den har en intressant historia om hur den uppfanns och med sin autentiska Aji Amarillo, som troligtvis är den viktigaste ingrediensen i det peruanska köket då den ingår i en mängd olika recept, så är den i princip huvudingrediensen även i denna rätt varav just namnet angivet; Aji de Gallina.

aji-amarillo_lg

Aji amarillo; Gul Chili som är en speciell peruansk sort med sin lite syrligare smak.

Här är mitt recept på;

Aji de Gallina

Du behöver för ca 6 portioner

• 2 kycklingfiléer + 1 kyckling lår eller en hel kyckling

• 1 stor gullök

• 2 vitlöksklyftor

• Aji Amarillo pasta, 4-5 msk efter eget behag

• 3-4 skivor vitt bröd utan kanter, t.ex toastbröd

• 3-4 dl kycklingspad

• 50 gram pecannötter eller valnötter

• 1 burk osötad kondenserad mjölk eller grädde

• Salt & Peppar efter smak

• 2 krm malen muskotnöt

• Ca 3 dl vatten

• 6 st hela och fräscha och krispiga salladsblad ex. isbergssallad, en till varje tallrilk

• 1-2 potatisar /person

• Ris till 6 personer

• 3 hårdkokta ägg

• Svarta oliver t.ex Kalamata

• 1-2 dl riven parmesan

• Lite hackad persilja

Tack vare våra orientaliska matbutiker med utländska produkter har vi nu lättare tillgång till många specifika ingredienser som tidigare varit svårt att få tag på. I Orienthuset i Alelyckan, Gamlestaden i Göteborg hittade jag aji amarillo i en pasta variant! Perfekt! 🤗✨👌🏽

Gör såhär;

1. Börja med att koka kycklingen med lite salt & peppar eller en tärning kycklingbuljong.

Under tiden kycklingen kokar kan du förbereda de andra ingredienserna. Finhacka lök och vitlök, skär av kanterna på brödet, koka äggen hårda och skala dem när de är klara, skala och koka potatisen. Koka riset, lägg fram lite oliver, väg upp pecannötterna, riv parmesan osv..

2. När kycklingen kokat klart, ta upp den från grytan och lägg på ett fat så att den svalnar. Sedan drar du isär kyckling köttet lite med händerna.

3. I spadet som kycklingen kokat i blötlägger du sedan brödet en stund och kör sedan detta i en blender tillsammans med pecannötterna.

4. Fräs lök och vitlök med lite olja på medelvärme. Du kan ta samma gryta som du kokat kycklingen i, utan något spad i.

5. När löken fräst och blivit mjukt, lägg i aji amarillo pastan, en skvätt vatten så allt blandas ihop med löken, lite salt och peppar efter smak.

6. Lägg i kycklingen och blanda väl, häll eventuellt ännu en skvätt vatten så att smakerna blandas ihop med köttet.

7. Häll sedan i bröd- och nötblandningen i grytan, rör om.

8. Låt detta puttra ett par minuter under omrörning då och då. Smaka av med salt och tillsätt lite malen muskotnöt.

9. Låt puttra ytterligare några minuter och häll sedan i kondenserad mjölk och ungefär ½ dl riven parmesan. Detta för att göra grytan ännu krämigare och mumsig!

Klart!

Servera denna rätt med ett salladsblad på tallriken, kokt potatis, ris, ett halvt hårdkokt ägg, lite riven parmesan på, ett par oliver och hackad persilja. Gärna några hela eller hackade pecannötter på för att tillföra extra elegans! 😉

En del serverar antingen med potatis eller ris till medan andra tycker om att ha både och. Jag valde att ha både potatis och ris.

Buen Provecho! – Smaklig Måltid!

Kram, Carolina.

Lämna en kommentar