Churrasco Chileno

Churrasco Chileno är namnet på den här utsökta chilenska mackan. En av många populära Steak Sandwich som man hittar så gott som överallt i Chile. Det är typisk street food som man kan hitta t.ex i en food truck vid vägkanten av en motorväg eller i en finare restaurang/ café eller Sandwichería.

Dessa Sandwich mackor ligger så djupt och varmt om hjärtat hos alla chilenare och jag som är uppvuxen här i Sverige har tack vare mina föräldrar ätit dem sen jag var liten. När jag fortfarande bodde med min mamma kunde hon ibland från ingenstans bara ställa sig och steka kött på eftermiddagen och plötsligt hade vi Churrascos till kvällsmat. Eller helt enkelt och gott, bara kött med bröd!

Det finns en rad olika sorters Churrascos där de skiljer sig i allt från valet av kött till valet av fyllning. Just den här, även känd som Churrasco Italiano, är nog den mest typiska och vanligaste av dem alla.

En redig macka fylld med härligt saftig, stekt kött i ett gott bröd, toppat med mosad avokado, hemslagen majonnäs och tomatskivor. Därav namnet Italiano; färgerna!

Personligen kommer jag nog aldrig kunna bestämma mig för vilken av dem som är godast, om den gjord med nötkött eller varianten med fläskkött; Churrasco Lomito. Det finns även Churrasco med kyckling och nyare versioner som passar alla smaker och livsstilar nu för tiden…

🥰

Här är mitt recept,

Churrasco Chileno / Churrasco Italiano

Ingredienser, 4 portioner

• ca 600 g tunt skuret kött, t.ex lövbiff, entrecote, fläskytterfilé, kycklingfilé

• 4-5 st medelstora mogna avokadon

• 1-2 st medelstora tomater

• majonnäs, antingen hemslagen eller färdigköpt

• ca 2 msk neutral olja till att blanda avokadon med (avokadoröra)

• salt efter smak

• 1-2 finhackade vitlöksklyftor att steka köttet med

• 4 st frallor, t.ex baguette, rundstycke eller hembakad Pan Amasado

• valfri olja/matfett att steka i

Övrigt tillbehör:

• en god chilisås/ Aji salsa, Pebre, Chimichurri eller t.ex sambal oelek efter behag

• ketchup, senap

Gör såhär;

1. Börja med att tvätta och skiva tomaterna i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem på ett fat och ställ åt sidan. (Tomaterna kan gärna skalas först om man vill.)

2. Dela och gröp ur avokadon, lägg på ett fat och mosa ihop med t.ex en gaffel. Tillsätt en skvätt olja och salta efter smak.

(Tillsätt eventuellt någon annan valfri smaksättning, t.ex lite pressad citron eller vitlök. Avokadoröran ska endast vara en simpel röra på mosad avokado, salt och olja men man kan tillsätta någon extra krydda/citron efter egen smak och tycke.)

3. Dela upp bröden så att du har en under- och en överdel. Lägg dem i t.ex en brödkorg och ställ åt sidan.

När alla tillbehör är färdig förberedda är det dags att steka köttet. Detta går fort då köttet är tunt!

4. Värm upp en stekpanna på medelhög värme, häll i en skvätt (1-2 msk) olja. Stek köttet hastigt, tillsätt lite pressad vitlök och salta efter smak. Vänd när köttet börjat släppa vätska på ovansidan. Upprepa tills all kött är färdigstekt. Tillsätt mer olja efter behov.

5. Ta underdelen av ett bröd, lägg önskad mängd kött på (ca 150 g) följt av 2-3 tomtakivor, avokadoröra och majonnäs.

Här kan man bygga sin Churrasco i vilken ordning man vill egentligen och tillsätta t.ex lite Aji salsa, Pebre eller Chimichurri. Även ketchup och senap om man tycker om det.

Smaklig Måltid!

♥️

Kram, Carolina.

Pan Amasado

https://carolinasfood.com/2018/02/20/pan-amasado/

2 kommentarer Lägg till din

  1. Pelle skriver:

    Brukar köra med flankstek billigt smakrikt och inte så torrt.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar